Pensioenregeling maakt werkgever aantrekkelijker

Het Nederlandse pensioenstelsel staat wereldwijd goed aangeschreven. Toch betekent dat niet dat iedereen kan rekenen op een onbezorgde oude dag. Want volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) bouwt een op de tien mensen in loondienst geen extra pensioen op.

Gepensioneerde man op een stapel stijgende munten concept pensioen
Nieuws
Datum: 11-11-2021

Ooit bent u misschien begonnen als zzp’er. U heeft uw bedrijf zien groeien en u heeft medewerkers in dienst genomen. U biedt een pensioenregeling aan als uw onderneming onder een verplicht bedrijfstakpensioenfonds valt of als personeel volgens de cao moet deelnemen aan een pensioenregeling. Maar ook als er geen verplichting is, komt er een moment dat u na gaat denken over het pensioen van uw werknemers. Want als zij niets opbouwen bij hun werkgever, moeten ze na hun pensionering rond zien te komen van hun AOW en van het vermogen dat ze zelf hebben opgebouwd. Een groot inkomensrisico.

Streepje voor

Omdat een goede pensioenregeling zo hoog op het verlanglijstje van werknemers staat, kunt u zich daarmee dus prima profileren als een goede werkgever. Dat is niet alleen belangrijk om bestaande medewerkers te binden, maar ook om nieuwe mensen te werven. Want in tal van sectoren is het op dit moment moeilijk om goede medewerkers aan te trekken. Een sollicitant kijkt in eerste instantie vooral naar de inhoud van het werk en het salaris. Maar als hij kan kiezen uit meerdere banen, zal hij ook de secundaire arbeidvoorwaarden mee laten wegen. Een werkgever die een pensioenregeling aanbiedt, heeft dan een streepje voor.

Advies is nodig

De SER heeft nu de website www.geenpensioen.nl in het leven geroepen. Het is een meld- en informatiepunt voor werkgevers om tot een pensioenregeling te komen en om te bevorderen dat zoveel mogelijk werknemers pensioen opbouwen. Welke pensioenregeling u uiteindelijk kiest, daarover moet u in gesprek gaan met een specialist. Want pensioen is ingewikkeld en kent vele juridische, financiële en fiscale kanten. Er zijn verschillende regelingen waar u uit kunt kiezen. Uw keuze hangt af van wat er kan en wat de wensen zijn. Hoeveel financiële ruimte is er? Zijn de ondernemingsraad of vakbonden betrokken bij de plannen? Welke premie is acceptabel? In hoeverre mogen werknemers zelf keuzes maken? Bevat de regeling ook een dekking voor een nabestaanden- of arbeidsongeschiktheidspensioen?

Verbeteringen

Neem voor een gesprek over een pensioenregeling contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag en in ieder geval kunnen we met u bespreken hoe de pensioenregeling valt binnen het totale pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden en of daar nog verbeteringen mogelijk zijn.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.