Meer banken verlagen limiet negatieve spaarrente

Het aantal banken dat negatieve spaarrente berekent vanaf € 100.000 of € 150.000 neemt langzaam maar zeker toe. Rekeninghouders met veel spaargeld gaan daardoor dus betalen om te sparen.  

Spaarvarken verliest spaargeld
Nieuws
Datum: 28-04-2021

De negatieve rente (meestal 0,5%) wordt alleen berekend over het bedrag boven die limiet. Als u € 150.000 op de bank heeft en de limiet bedraagt € 100.000, dan moet u dus
0,5% x € 50.000 =  € 250 per jaar gaan betalen. 

Meerdere rekeningen 

Een mogelijkheid om onder deze ‘spaarboete’ uit te komen, is het openen van een extra rekening bij een andere bank. Ook dit is niet gratis. Bij de meeste banken betaalt u maandelijks bankkosten om uw rekening aan te houden en een bepaald bedrag per transactie. Toch bent u vaak voordeliger uit dan wanneer u negatieve rente moet betalen. 

Bijkomend voordeel 

Als u meer dan € 100.000 spaargeld heeft en dat spreidt, heeft dat een bijkomend voordeel. Banken met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Daardoor zijn spaarders er zeker van dat hun spaargeld tot € 100.000 is verzekerd als de bank failliet gaat. 

Opnemen geen goed idee 

Veel spaarders overwegen hun geld van de bank te halen als ze er voor moeten gaan betalen. Dat is meestal geen goed idee. Contant geld is beperkt verzekerd op uw inboedelverzekering, verzekeraars keren bij verlies maximaal € 250 tot € 1.500 uit.  

Leningen afbetalen 

In veel gevallen is het afbetalen van een lening een veel beter alternatief. Over een lening betaalt u immers een rente die veel hoger is dan de huidige spaarrente. Die lening kan natuurlijk ook uw hypotheek zijn. 

Verduurzamen 

Ook het verduurzamen van uw huis kan lonen. Zo verdient u spouwmuurisolatie in zo’n vier jaar terug en vloerisolatie en zonnepanelen in ongeveer zeven jaar. Omgerekend zijn dat rendementen van maar liefst 25% en 14%. Kom daar maar eens op bij een spaarrekening! 

Meer informatie 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of wilt u advies om uw spaargeld optimaal in te zetten? Neem dan gerust contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.