Hypotheekrente gaat omhoog

Meerdere hypotheekverstrekkers hebben de hypotheekrente in de afgelopen weken verhoogd en het ziet ernaar uit dat andere partijen zullen volgen. Daarmee lijkt de trend van daling na jaren te zijn doorbroken.

stapeltjes geld die steeds hoger worden met op de achtergrond huizen
Nieuws
Datum: 02-11-2021

Het gaat overigens niet om extreme stijgingen, maar om verschillen tussen de 0,05% en 0,15%. Een belangrijke oorzaak is de hogere rente op de kapitaalmarkt. Die is gestegen als gevolg van de toenemende inflatie.

Marges onder druk

Door die hogere rente moeten banken meer betalen voor geld dat ze lenen. En hoewel ze uit concurrentie-overwegingen terughoudend zijn om de hypotheekrente te verhogen, staan de marges nu onder druk.

Oversluiten

Toch betaalt u met de huidige gemiddelde hypotheekrente van 1,54% nog altijd slechts een fractie vergeleken met tien, vijftien jaar geleden. Maar dit kan wel hét moment zijn om actie te ondernemen als u uw hypotheek nog niet heeft overgesloten.

Terugverdienen

Als u uw hypotheek moet openbreken, kost dat weliswaar boeterente, maar de kans is reëel dat u die snel terugverdiend. Ook mag u de boeterente eenmalig aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Meefinancieren

Heeft u niet voldoende middelen om de boeterente te betalen? Door de fors gestegen huizenprijzen is het vaak mogelijk om dit bedrag mee te financieren in uw nieuwe hypotheek.

Meer informatie

Wilt u hier meer over weten of heeft u een andere vraag naar aanleiding van dit artikel? Neem dan even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.