AFM bezorgd over leengedrag koopstarters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat veel koopstarters zich te diep in de schulden steken. De toezichthouder wijst erop dat studieschulden vaak niet worden opgegeven en dat bijna één op de vijf starters ook nog een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heeft. 

Blij jong stel met sleutel in de hand van de nieuwe woning
Nieuws
Datum: 24-09-2021

De cijfers waarop de AFM reageert, zijn van 2018. Omdat de regels voor consumptieve kredieten zoals een persoonlijke lening inmiddels zijn aangescherpt, is de laatstgenoemde groep waarschijnlijk nu iets kleiner. 

Studieschuld 

Ruim 40% van de koopstarters in 2018 had een studieschuld. Zo’n 10% van hen meldde dit niet bij de aanvraag van een hypotheek, terwijl dit wel verplicht is. Recent onderzoek wijst erop dat dit probleem inmiddels groter is geworden, aldus de AFM. 

Kwetsbaar 

De toezichthouder maakt zich vooral zorgen over deze ontwikkelingen omdat koopstarters financieel kwetsbaar zijn. Mede daarom neemt de AFM stelling tegen het oprekken van de financieringsruimte voor deze groep.  

Risico 

Het risico zit met name in de hoge maandlasten. Mocht er iets onverwachts gebeuren, zoals bijvoorbeeld ziekte of werkloosheid, dan komt het betalen van rente en aflossing snel in de verdrukking. 

Verantwoorde keuze 

Wat voor koopstarters geldt, kan ook voor andere consumenten opgaan. Overweegt u een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag met het maken van een verantwoorde keuze.  

Meer informatie 

Heeft u meerdere consumptieve kredieten of wilt u een extra lening afsluiten? Dan loont het vaak de moeite om die kredieten samen te voegen. Meer weten? Neem ook dan even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.