Welke woonverzekering dekt welke schade?

Woonverzekeringen worden onder verschillende namen aangeboden en dekken meestal verschillende risico’s af. Soms is daar verwarring over. Daarom hebben we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten voor u op een rij gezet. 

Woonverzekeringen

Van oudsher bestaan de termen opstalverzekering en inboedelverzekering. Onder de opstalverzekering valt het huis zelf en alles wat eraan vastzit. Met een inboedelverzekering verzekert u de huisraad en alle andere losse spullen in huis. Enige tijd geleden is daar de term ‘woonhuisverzekering’ bijgekomen. Eigenlijk is dit niets anders dan een opstalverzekering. 

Woonhuis 

Naast schade aan bijvoorbeeld het dak en de muren, dekt de opstalverzekering ook glasschade. Vaak heeft een opstalverzekering een eigen risico van een paar honderd euro per gebeurtenis. Hoewel er geen wet is die huiseigenaren verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, doen de meeste hypotheekverstrekkers dit wel. Heeft u een koopappartement? Dat is de kans groot dat de Vereniging van Eigenaren (VvE) een collectieve opstalverzekering heeft afgesloten. 

Herbouwwaarde 

Heeft u uw huis onlangs verbouwd, een nieuwe keuken geplaatst of geïnvesteerd in duurzaamheid? Dan is het belangrijk dat ook uw verzekeraar dit weet. Het kan namelijk zijn dat de aanpassingen gevolgen hebben voor de herbouwwaarde van uw woning. Geef veranderingen daarom aan ons door, dan regelen wij de rest. 

Eigenarenbelang 

Zoals gezegd valt alles dat aan het huis vastzit onder de opstalverzekering. Ook uw badkamer en keuken, de zonnepanelen en een houten vloer die is verlijmd. Maar hoe verzekert u dit als u in een huurhuis of een koopappartement woont? Hiervoor hebben verzekeraars het zogenaamde eigenarenbelang ontwikkeld. Dit is een aanvulling op uw inboedelverzekering waarmee u dingen verzekert die vastzitten aan uw huis. 

Inboedel 

Schade aan uw huisraad is gedekt via uw inboedelverzekering. Soms heeft die verzekering een maximaal verzekerd bedrag, maar in veel gevallen is het risico van onderverzekering afgedekt. Houd er wel rekening mee dat uw bezittingen in de loop der jaren minder waard worden. Verzekeraars gebruiken afschrijvingstabellen om te bepalen hoeveel. Na verloop van tijd zijn uw spullen dus niet meer tegen nieuwwaarde verzekerd. 

Elektronica en kostbaarheden 

Daarnaast heeft een inboedelverzekering bij schade aan dure bezittingen vaak een maximale vergoeding. Dat geldt zelfs ook voor de meeste allriskverzekeringen! Vaak is dat bedrag niet hoog genoeg om uw dure computer of tv te vervangen. Hetzelfde geldt voor kunst en professionele muziekinstrumenten. Wel kunt u eventueel als aanvulling een elektronicadekking of een kostbaarhedenverzekering afsluiten. 

Meer informatie 

Heeft u een vraag over dit artikel of wilt u weten of uw woonverzekeringen nog wel op orde zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.