Levensloopbestendig wonen: regeren is vooruitzien

Denkt u wel eens na over uw woonsituatie als u straks oud bent? Net zo goed als starters nauwelijks een huis kunnen vinden, geldt dat ook voor senioren. Naar schatting is er nu al een tekort van 80.000 levensloopbestendige woningen en dat aantal loopt alleen maar op. 

Gelukkig senior paar thuis op de bank met een kop koffie

Tot maar liefst 400.000 in 2040, volgens de somberste voorspellingen. Daarnaast zijn levensloopbestendige huizen vaak duur, of u nu om een koop- of een huurhuis gaat. Daarom is het verstandig om al vroeg na te denken over uw woonwensen van later. 

Gelijkvloers 

Misschien heeft u geluk en vindt u als het zover is de seniorenwoning van uw dromen. Wilt u meer zekerheid, dan zijn er enkele opties die u kunt overwegen. Zo kunt u vanuit een eengezinswoning bijvoorbeeld verhuizen naar een appartement of een ander gelijkvloers huis, zoals een bungalow.  

Ruimte 

Let er wel op dat de kamers en de hal van uw nieuwe huis ruim genoeg zijn. Want als u later gebruik moet maken van een rollator of rolstoel, moet u natuurlijk wel de bochten kunnen maken. Ook de breedte van de deurposten is dus van belang. En kies verder bij voorkeur voor doorlopende vloerbedekking zonder drempels. 

Sanitair 

Wat voor de kamers geldt, geldt ook voor de badkamer en het toilet: ze kunnen beter te ruim dan te krap zijn. Een inloopdouche of instapbad zal later een stuk prettiger zijn dan een douchecabine of een ligbad. Datzelfde geldt voor een verhoogd toilet. 

Verbouwen 

U kunt er ook voor kiezen om in uw huidige huis te blijven wonen. In dat geval is het slim om het huis levensloopbestendig te (laten) maken. Vaak kiezen oudere bewoners ervoor om een slaapkamer en een badkamer op de begane grond te (laten) realiseren. Let ook dan op de ruimte en de breedte van de deurposten. 

Blijft u de bovenverdieping gebruiken? Als traplopen moeilijk of pijnlijk wordt, kunt u een traplift laten monteren. Als het uw eigen huis is, kunt u zelfs overwegen om een ‘echte’ lift te laten bouwen, al is dit wel een prijzige optie. 

Meer informatie 

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden die er zijn? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid of die van Langer Thuis in Huis

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.