Klussen of verbouwen? Maak eerst een planning!

Structuur is de basis van succes. Dat geldt ook – of juist! – als u gaat klussen of verbouwen. Maak daarom, voordat u naar de bouwmarkt rijdt of uw gereedschapskist opentrekt, eerst een goede planning. Dit Woongenot magazine helpt u op weg.

Jong stel plant verbouwing

Een goede planning begint met overzicht, waardoor u alle klussen in een logische volgorde kunt aanpakken. Loop daarom eerst door uw huis en bepaal per ruimte wat er moet gebeuren. Gaat u zo rigoureus verbouwen dat er iets aan de gevel of de oppervlakte van het huis verandert? Controleer dan bij de gemeente of u hiervoor een vergunning nodig heeft.

To do-lijst en budget
Tijdens de inspectie kunt u een to do-lijst maken, die gedurende het project uw draaiboek is. Aansluitend bepaalt u welke materialen u nodig heeft. Maak ook een inschatting van de kosten van uw verbouwing. Reken liever ruim dan krap: de ervaring leert dat u altijd tegen onvoorziene zaken zult aanlopen. Maak een lijst en koop uw spullen in bij de leveranciers van uw keuze.

Strikte volgorde
Het ‘echte werk’ kunt u het beste van boven naar beneden plannen. Dat scheelt opruim- en schoonmaakwerk. Werk daarnaast ook in een heldere volgorde wat betreft het soort klus. Begin met slopen en bouw daarna het framewerk van muren en tussenwanden op. Houd in uw planning ook rekening met de tijd die het kost om het puin op te ruimen en af te voeren.

Afwerken
Goed, het casco staat. Nu is het tijd om de eventuele nieuwe leidingen te leggen, alles af te timmeren en desgewenst te stuken, sanitair en tegels te plaatsen en te schilderen. Leg daarna de nieuwe vloerbedekking en werk de ruimte af met accessoires zoals lampen, gordijnen en wanddecoraties.

Vertel het de buren
Een verbouwing zorgt vrijwel altijd voor overlast. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van schuur- of boormachines en breek- en timmerwerk. Breng daarom omwonenden ruim van tevoren op de hoogte van uw verbouwplannen. Dat kan veel ergernis besparen waardoor uw burenrelaties niet onder druk komen te staan!

Onverwachte gebeurtenissen
We schreven het al: hoe goed u ook plant, de werkelijkheid is vaak weerbarstig. Maak daarom ook een potje voor onvoorziene kosten en houd er rekening mee waar het uw tijdsplanning betreft.

Verzekeringen
Controleer daarnaast uw verzekeringen: tijdens een verbouwing kunnen er andere regels gelden dan wanneer u ‘gewoon’ in uw huis woont. Meer over verbouwing en uw verzekeringen leest u in dit artikel.

<Link naar: Schade tijdens klussen en verbouwen: bent u wel verzekerd? >

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.